Vi låner mere og sparer mere op

Nyere tal fra Danmarks Statistik over indlån og udlån i danske pengeinstitutter viser en interessant udvikling.

I juni 2014 skete der nemlig en stigning på begge områder. Specielt andelen af indlån (opsparing) er steget markant de seneste måneder og det er et positivt tegn.

Det lader til at flere danskere har lært af recessionen og er begyndt at spare op, frem for at bruge alle de penge der kommer ind på kontoen. Læs mere om udviklingen her.

 

Tendens: Antal udlån stiger igen

Der har været en klar tendens til at antal udlån fra pengeinstitutterne er faldet siden starten af 2014. Hele Danmarks samlede mængde udlån er et abnormt stort tal og var på 1.370.000 millioner kr. i marts 2014 (du skal sætte 6 ekstra nuller på tallet).

Det har længe være faldende i første halvår af 2014, men nu er udviklingen vendt. For i Juni måned var der en markant stigning til et niveau i underkanten af 1.330.000 mio. kroner.

Du kan se alle tal og grafer på DST.dk her.

Nu er artiklens formål ikke at kede dig med tørre tal, men at give et indblik i danskernes lånevaner og bankernes lånevillighed.

Her er tendensen relativ klar; efter at have været faldende i store dele af 2014, ser mængden af udlån nu ud til at stige igen.

 

Stort stigning i opsparingen

Tallene viser ligeledes tal for pengeinstitutternes indlån og her er der en stor stigning i opsparingen.

Fra maj til juni 2014 er tallet således gået fra ca. 1.463.000 til 1.504.500 millioner kroner. En stigningn på omkring 2,8 %.

Så mens dansk økonomi vil have stor glæde af en stigning i forbruget, er større opsparinger for den enkelte danskers privatøkonomi, bestemt en god idé.

 

Opsummering

Alt i alt er den seneste udvikling positiv. Det virker til at være blevet nemmere at låne penge og samtidig sparer danskerne generelt mere op.

Det kan kun være godt for de mange privatøkonomier og for dine generelle muligheder som forbruger.

Danlaan.dk vil følge udviklingen tæt og holde dig opdateret.