Ifølge Danmarks Nationalbank står dansk økonomi over for en afdæmpning i væksten i 2025, primært som følge af den fortsatte stramme pengepolitik i USA, euroområdet og Danmark, der har haft til formål at bekæmpe inflationen. Efter en periode med økonomisk fremgang og høj beskæftigelse ser væksten nu ud til at aftage i takt med lavere forbrugertillid og en mere afdæmpet global økonomi.
Inflationen er faldet fra de tidligere høje niveauer, men forbliver en faktor i den økonomiske udvikling, særligt i lyset af energipriser og geopolitiske spændinger i Europa.
Stabilisering af det private forbrug
I 2025 ser vi tegn på en stabilisering af det private forbrug, efter flere år med økonomisk usikkerhed og faldende købekraft. Selvom forbrugerne stadig er påvirket af de seneste års høje inflation og rentestigninger, begynder den økonomiske situation at normalisere sig. Renteniveauet er stabilt, og inflationen er aftagende, hvilket giver en vis lettelse for husholdningerne.
I euroområdet og USA er der tegn på en stabilisering af forbruget, men væksten forbliver afdæmpet. Internationale faktorer såsom geopolitiske spændinger, energiomkostninger og usikkerhed på de finansielle markeder har fortsat en indvirkning på den globale økonomi.
Dansk eksport har nydt godt af en vis vækst i udlandet, men der er tegn på en opbremsning i den samlede aktivitet. Produktions- og beskæftigelsesniveauet i Danmark har været understøttet af stærk efterspørgsel efter danske varer og tjenester, særligt inden for medicinalindustrien, men væksten ser ud til at aftage.
BNP ventes at stige med 1,2% i 2025
Forventningen for 2025 er, at BNP vil stige med 1,2%, hvilket afspejler en moderat økonomisk vækst drevet af eksportsektoren og visse dele af servicesektoren. Dog er væksten stadig påvirket af tilbageholdenhed i det private forbrug og afmatning på boligmarkedet.
Den underliggende vækst i dansk økonomi forventes at være svag i de kommende kvartaler, da centralbankernes pengepolitik stadig har en dæmpende effekt. Renteniveauet forventes at forblive relativt højt, selvom der er spekulationer om mulige rentenedsættelser i løbet af året, afhængigt af inflationens udvikling.
Arbejdsmarkedet har indtil videre været robust, men der er en begyndende stigning i ledigheden. Samtidig ser vi en mere afdæmpet efterspørgsel efter arbejdskraft i flere sektorer, hvilket tyder på en begyndende opblødning af arbejdsmarkedet.
Højere lønstigninger og lavere inflation
Den økonomiske opbremsning ventes at mindske presset på arbejdsmarkedet, hvilket kan føre til en normalisering af lønudviklingen i de kommende år. Overenskomstforhandlingerne i foråret 2025 har dog ført til højere lønstigninger end tidligere år, hvilket kan bidrage til en vis indenlandsk prisstigning.
Lønstigningerne i industrien forventes at ligge på omkring 4,2% i 2025, hvilket vil øge omkostningerne for danske virksomheder. Samtidig forventes det, at faldende energipriser og en stabilisering af forsyningskæderne vil dæmpe inflationen.
Den samlede inflation forventes at falde til 3,1% i 2025, hvilket primært skyldes lavere energipriser og en afdæmpning af de globale forsyningsproblemer. Dog vil kerneinflationen fortsat være relativt høj, da indenlandske faktorer som lønstigninger og servicepriser stadig bidrager til prispresset.
Udviklingen i euroområdet og USA tyder på, at inflationen gradvist vil normaliseres, men det forventes at tage tid, før centralbankerne finder det nødvendigt at lempe pengepolitikken markant. Derfor må dansk økonomi forvente en periode med relativt lav vækst, før der igen ses en mere stabil økonomisk udvikling.
Den danske krone står stærkt
Når der tales om danske økonomi, USA og Eurozonen er det altid interessant at kigge på de aktuelle valutakurser og der står den danske krone stærkt. Det kommer til udtryk i de aktuelle kurser. Du kan på nedenstående sider se den historiske udvikling og den aktuelle kurs, for et indblik i hvordan den danske kroner gør sig i sammenligning med øvrige valutaer.
Der er ingen tvivl om at den danske krone står stærkt særligt i sammenligning med vores skandinaviske naboer i Norge og Sverige.