Et lån er ikke en gratis proces. Der er både renter og en række forskellige omkostninger i forbindelse med at låne penge af enten en bank eller andre låneudbydere.

Omkostningerne varierer fra firma til firma, men du bør kende til de mest centrale begreber ved lån online. Et eksempel på nogle af disse omkostninger, er stiftelsesomkostningerne. Læs med her, så du får et overblik over de forskellige udgifter ved oprettelse af et lån.

Oprettelsesgebyr

Når du tager et lån online, er der ofte et oprettelsesgebyr. Det varierer fra udbyder til udbyder, hvor stort et beløb gebyret er på, men forvent et niveau fra 100 – 1.000 kroner.

Det er en pris du betaler for at komme i gang, da der er noget administrativt arbejde for udbyderen, når lånet skal oprettes. Husk altid at se på de samlede omkostninger, via ÅOP, da det i sidste indikerer, hvem der er billigst.

Stiftelsesprovision

Modsat oprettelsesgebyret er stiftelsesprovisionen en procentsats. Det er en procentdel af det lånebeløb du tager, som betales indledningsvist til din online låneudbyder. Stiftelsesprovisionen kan variere i procent fra de forskellige steder, men procentsatsen ligger ofte på omkring 2 %.

Det er med andre ord en procentsats af hovedstolen, som er det beløb du ender med at låne og som skal tilbagebetales. Det har altså en indflydelse om du vælger at søge lån på 15.000 kr. eller lån på 75.000 kr..

Andre typer stiftelsesomkostninger

Der er andre former for stiftelsesomkostninger, der også er vigtige at lægge mærke til. Det er vigtigt altid at lægge mærke til omkostningerne ved oprettelse af et lån, uanset om det er til forbrug, ny bil eller bolig.

Sammenlign altid de forskellige muligheder, før du beslutter dig for hvem du vil vælge. Desuden er det en god idé at se på ÅOP (årlige omkostninger i procent). Her er alle omkostningerne og forpligtelser medregnet, inklusiv de gebyrer og andre udgifter der måtte påløbe din aftale.

I de næste afsnit se vi nærmere på to andre typer stiftelsesomkostninger,  omend det primært er relevant i andre sammenhænge og ikke online.

Kurtage

Når et lån bliver oprettet, er der en lang række forskellige dokumenter, der skal behandles – blandt andet værdipapirer. Når pengeinstitutter behandler værdipapirer, kræver de en procentsats for transaktion. Det er typisk cirka 0,5 % af lånebeløbet.

Tinglysningsgebyr

Der er to slags tinglysningsgebyrer. Tinglysning er offentlig registrering. Det ene er et gebyr til din låneudbyder, der kan opkræve et gebyr for at arbejdet ved at tinglyse lånepapirer. Det beløb ligger ofte på mellem 1.000 til 3.000 kr.

Det andet gebyr er til staten. Staten står også for at tinglyse forskellige dokumenter og deres tinglysningsgebyr ligger på 1.660 kr. pr. dokument.

Du kan se satserne for tinglysningsgebyrer her.