Skal du bruge mange penge i påsken?

Julen er en dyr tid, det hører vi så tit, men i år kan det samme være tilfældet for påsken. Økonomer forventer nemlig et stort påskeforbrug, der slår de tidligere år. Årsagen er reelt relativ simpel, for der er en række tal og forhold der taler for et højt forbrug.

For det første er forbrugertilliden nu på et rigtig højt niveau, der kan matche årene før Finanskrisen. Det er ikke længe siden at Danmarks Statistik var ude med friske tal for forbrugertilliden, der viser at danskerne igen har tillid til egen og landets økonomi. 

 

Påsken ligger efter lønningsdag

Det andet og mindst lige så vigtige parameter bag det forventede forbrug er, at den ligger efter lønningsdag. Det betyder at hver enkelt dansker vil have flere penge mellem hænderne. Det er et velkendt fænomen, at der bare bliver brugt flere penge i starten af måneden.

I 2015 ligger påsken d. 2-6 april. Startende med skærtorsdag den 2. april hvor alle lønmodtagere har fået penge ind på kontoen, op til en weekend med mange påskefroskoter, byture og hygge. Ja, det er ikke svært at få øje på rationalet bag at påsken 2015 nok vil medføre et ekstra stort forbrug.

Særligt øl, snaps, slik, oksekød og fisk

Det er Foodculture der har set nærmere på påskeforbruget og været i kontakt med eksperter fra Dansk Supermarked og Nets. Organisationer der begge har stor indsigt i hvornår vi danskere bruger flest penge. Ifølge Maia Sejlersen fra Dansk Supermarked er det specielt øl, snaps, slik, oksekød, sild, laks og rejer, der ventes ekstra stor efterspørgsel efter.

Altså de klassiske fødevarer som er udbredte ved de danske påskefrokoster.

 

Påsken er topscoreren efter december

De tørre tal fra Nets viser at påsken er den klare topscorer efter december måned, når det kommer til Dankort omsætning. Op til juleaften og nytår når omsætningen højdepunktet, mens slutningen af marts er næste periode, hvor forbruget stikker af.

Det er i disse dage, slutningen af marts til starten af april, at påsken normalt ligger. Det høje forbrug er derfor ikke et ukendt fænomen, men særligt i år med høj forbrugertillid og løn på kontoen, kan det resultere i en ny rekordomsætning.

Så tilbage til artiklens overskrift: Er du klar på at bruge mange penge i påsken? 

Danlaan vil følge udviklingen for at se om 2015 bliver et særligt går godt på den front.