Uanset hvor du optager et lån, så betaler du normalt af på dette over tiden. Denne afbetaling kaldes afdrag. Ved et afdragsfrit lån undgår du at skulle betale af hver måned, og du kan således nøjes med at betale rente og bidrag i en periode. Vi ser nærmere på begrebet lån uden afdrag og hvilke forhold det indebærer.

Det er ikke muligt at lave lån uden afdrag online, men findes hos realkreditinstitutterne ved boligkøb. 

Hvad er afdragsfrie lån?

Der findes rigtig mange forskellige lånetyper på markedet i dag. Du kan låne penge online, i banken, på kreditkortet osv. Men fælles for alle disse er, at du skal afbetale beløbet over tid. Det er hele pointen med at låne penge, at de skal betales tilbage i rater.

Normalt fungerer det sådan, at du vælger et beløb og en afbetalingstid. Det oprindelige beløb plus renter, gebyrer og omkostninger bliver så fordelt ud og skal afbetales over den aftalte løbetid. Afdraget består i den del, du afbetaler ekskl. renter.

Men der findes faktisk nogle muligheder for at optage et lån uden afdrag. Det er selvfølgelig ikke en permanent ordning, da udbyderen jo skal have sin penge tilbage på et tidspunkt. Dog tilbyder nogle udbydere helt op til 10 års afdragsfrihed.

Her fungerer det sådan, at du i den aftalte periode kun betaler renter på beløbet. På den måde har du mange flere penge til rådighed hver måned. Du udskyder afdragene til et senere tidspunkt, hvilket kan være en fordel for dig, der har brug for lidt ekstra luft i økonomien nu og her.

Det kan for eksempel være, at du har en lav indtægt lige nu. Så kan du udskyde afdragene til om et par år, når du er i job og tjener flere penge. Det kan også være du har en anden dyr gæld, som du prioriterer at få afbetalt først. Der kan altså være mange årsager til og fordele ved at vælge et lån uden afdrag.

Hvor kan du søge?

Der er et begrænset udvalg af udbydere, som tilbyder lån uden afdrag. Generelt er det ikke muligt for online løsninger som kvik- eller forbrugslån. Dog er det en mulighed at få et lån uden afdrag i banken, typisk ved et boligkøb. Hos BRFkredit kan du for eksempel få et realkreditlån uden afdrag op til 80% af ejendommens værdi. Også hos Realkredit Danmark har du muligheden for at få en afdragsfri periode på helt op til 10 år.

Realkreditlån uden afdrag (afdragsfrihed) er en løsning, som tilbydes i forbindelse med boligkøb. Du skal søge til en veletableret og anerkendt bank for at få denne mulighed. Det kan være vanskeligt at blive godkendt til et afdragsfrit lån, da der stilles højere krav til din økonomi.

Samtidig er processen en del mere tidskrævende end den online ansøgningsproces, da der er flere trin involveret. Men har du god værdi i din bolig, så kan du altså få ganske store beløb uden afdrag og få masser af luft i økonomien i de næste par år.

Kontakt din bank og hør dem ad om dine muligheder, eller læs mere hos Totalkredit eller Realkredit Danmark om deres tilbud. Du kan altid kontakte dem for at blive klogere på dine muligheder for at optage et lån uden afdrag.