Det kan være svært for en studerende at få økonomien til at hænge sammen. Rigtig mange studier er fuldtidsstudier, og det kan være vanskeligt at finde tid til at passe et arbejde.
Heldigvis findes SU’en som en støtte til de studerende, så de kan få tag over hovedet og råd til bøger og husleje. Men SU-støtten er ikke altid nok, så her er en økonomisk guide, der kan hjælpe dig som studerende.
Krav for at få SU
Der er ikke mange krav for at få SU – du skal være fyldt 18 år, du skal gå på en SU-venlig uddannelse og være aktivt studerende. Når du får SU må du ikke modtage andre offentlige ydelser og der er et loft for, hvor meget du må tjene ved siden af dit studie.
Mulighederne for forhøjet SU-støtte
Har du meget svært ved at få din økonomi til at hænge sammen, er der i få tilfælde mulighed for at få forhøjet SU. Desuden kan du tage et SU-lån imens du er under uddannelse. Du vælger selv hvor meget du låner, og det er det bedste lån at tage for den studerende, da renten er en af de laveste overhovedet. Renten bliver højere, når du er færdig med uddannelsen, derfor er det en god idé at betale pengene tilbage så hurtigt som muligt.
Se også: Lån til studerende
Medlem af a-kasse?
Det er en stor fordel at være medlem af en a-kasse, specielt fordi du gratis kan melde dig ind under uddannelsen. En a-kasse betyder, at du kan få dagpenge i op til to år, hvis du ikke finder et job efter du er endt din uddannelse.
Der er forskel på a-kasserne. Hvis du kun melder dig ind for at få dagpenge, kan du vælge mere eller mindre frit – også den billigste – men fokuser på hvilke fordele og muligheder du kan få glæde af.
Du kan sammenligne a-kasser til studerende her – og melde dig ind helt gratis!
Meld dig ind helt gratis
Det er gratis at melde sig ind i en a-kasse, når du studerer. Derfor er det en god idé at gøre det tidligt i uddannelsen, da der ikke er nogle udgifter i den forbindelse. Du begynder at betale for dit medlemskab, når du er færdig med uddannelsen. Husk at melde dig ind inden der er under et år tilbage af dine studier.
Er du ordentlig forsikret?
Indtil du fylder 22 år, er du dækket af dine forældres forsikring – også selvom du er flyttet hjemmefra. Når du fylder 22, er det en rigtig god idé at tegne din egen indboforsikring. På den måde står du i en langt bedre situation, hvis du får brug for forsikringspenge. Det er også en god idé at have en rejse- og en ulykkesforsikring.
Sammenlign de forskellige forsikringstilbud for at finde den bedste forsikring til dig og det kan være en god og overskuelig idé, at tegne dem alle hos det samme selskab.
A-kasse og forsikringer er et vigtigt økonomisk sikkerhedsnet, som du bør tegnet allerede tidligt i dit voksenliv. I hvert fald hvis du ønsker en sund og velfungerende privatøkonomi.