Det kan være svært at vide hvilken type lån man skal vælge, hvis du mangler penge på kontoen. Skal det være et klassisk banklån eller et online forbrugslån, der er mere ligetil og fleksibelt at optage. Betaler du lige nu høje renter, kan det også være du bør overveje et samlelån.

Det kan være en svær en beslutning og mange overvejelser bør gøres, inden du tager et lån. Det er ikke altid at renten er det vigtigste at kigge på, for jo længere tid du har pengene, desto flere omkostninger vil du få samlet set. Der er mange pointer og faktorer at tage højde for. 

Hvad er dit udgangspunkt?

Det vigtigste at få klarlagt først, er helt sikkert dit udgangspunkt. Søger du et stort lån på 100.000 kr. hvor en lav rente er altafgørende? Søger du et mindre lån på 15.000 kr. til forbrug? Eller sidder du med flere dyre lån og høje renter, du ønsker at komme af med?

Svarene vil guide dig i retning af, om du bør søge et klassisk forbrugslån eller om samlelånet mere er løsningen for dig. Sidstnævnte giver dig ikke flere penge på kontoen, men kan være med til at styrke din økonomi og give dig et større rådighedsbeløb i hverdagen.

Renten kontra samlede omkostninger

Et andet forhold der er væsentligt at huske på, er rentens størrelse kontra dine samlede omkostninger. Mange danskere ved desværre for lidt om økonomi og det er specielt unge, der har det vanskeligt. Noget der i værste fald kan resultere i en RKI-registrering.

Det er vigtigt at være opmærksom på de samlede omkostninger, frem for primært at fokusere på renten, selvom den er mest velkendt. Det kan godt være renten på et kviklån er 22%, mens den er 8% på dit forbrugslån. Men du har til gengæld pengene i meget længere tid, kan der nå at påløbe mange renteomkostninger.

Så selvom den sidste løsning kan virke billigst på papiret, er det ikke altid tilfældet. Her skal du altid holde ÅOP og rentesatsen op imod de samlede kreditomkostninger. Omvendt må forventningen være, at de lånetilbud du modtager har nogenlunde samme løbetid.

Pointen er derfor nærmere, at du ikke bør vælge en løbetid der er højere end højest nødvendigt, men hvor den md. ydelse bliver på et fornuftigt niveau. Det skal være en ydelse du er komfortabel med at betale måned efter måned. Ellers bliver det en lang tilbagebetalingsperiode.

Hold altid særligt øje med ÅOP og med hvad de samlede omkostninger står angivet til, når du skal låne penge. Hvis du er i tvivl, kan du altid forhøre dig, inden du underskriver aftalen.

Det er væsentligt at vide hvad du går ind til og her kan du ikke bare nøjes med at kigge på renten, selvom det ville være så dejligt nemt! Du er nødt til samtidig at have øje for de samlede kreditomkostninger, så du kan vurdere hvad løsningen kommer til at koste dig samlet set.

Har du meget dyr gæld?

Såfremt du har meget dyr gæld, det kan fx. være fra forskellige kvik -eller forbrugslån. Så bør du helt sikkert vælge refinansiering, da det vil være den mest fornuftige vej at gå. Princippet bag er egentlig simpelt, du får afviklet din eksisterende dyre gæld og samlet det i ét samlelån, hos samme udbyder. Dette til en lavere rente og hvor du vil opnår markant større økonomisk overblik.

Du slipper for at skulle betale til 3-4 forskellige kreditorer, men skal blot afdrage ét sted og så sparer du penge ved at sammenlægge. Det giver større overblik over din privatøkonomi, et større rådighedsbeløb i hverdagen og så har du muligheden for at få en tilpasset md. ydelse, hvis din økonomiske situation har ændret sig. Det kan være du ønsker den skal være lidt lavere eller lidt højere. I alle tilfælde er samlelån en god investering i din økonomi, hvis du sidder med dyr gæld.

Lånio er en af de tjenester som kan hjælpe dig med at finde den laveste rente på dit samlelån. Det er uforpligtende at søge, så hvis du har dyr gæld, bør du afsøge muligheden og din mulige besparelse.