Tager du et lån, er det en god idé at danne sig et overblik over nogle af de begreber, der dukker op i processen. Et af disse begreber er lånets ydelse eller kaldt den månedlige ydelse.

Ydelsen er det beløb, du skal betale hver måned. Når du afdrager dit lån, er det altså det beløb, du skal have klar til at betale hvert måned, indtil dit lånebeløb er betalt tilbage. Det er ikke kun en del af selve lånet, det er også inklusiv blandt andet renter og gebyrer.

Du skal kunne betale ydelsen hver måned

Det er vigtigt, at du kan betale ydelsen hver måned. Det er altid en god ide at overholde de aftaler og frister, du har med din låneudbyder. Ellers kan du ende med dyre rykkere, gebyrer og lignende, der gør det til en dyr oplevelse.

Når du løbende betaler den månedlige ydelse, er du i gang med at betale dit lån af. Det beløb, du skal betale tilbage, bliver kaldt hovedstolen. Det beløb, du oprindeligt havde brug for at låne, kaldes lånets provenu, men hovedstolen er større end dette beløb.

Hovedstolen består nemlig af både låneprovenu og blandt andet stiftelsesomkostninger. Når du har betalt nogle af pengene tilbage, bliver det beløb du mangler at betale tilbage, kaldt for restgælden.

Det vigtigste for dig er 2 ting:

  1. ÅOP procentsatsen viser dig hvilket lån der er billigst.
  2. Du skal have plads i økonomien til at betale ydelsen.

Dit rådighedsbeløb skal være større end ydelsen

Det er vigtigt at du har medregnet i din økonomi, at du skal betale en ny ydelse hvert måned, inden du optager gæld. Derfor er det en god idé at danne sig et overblik over dit budget i perioden.

Det du har tilbage til forbrug i dit månedlige budget, bliver kaldt rådighedsbeløbet. Det er de penge du har til rådighed, som du skal bruge på både private udgifter eller faste omkostninger, som eksempelvis tilbagebetaling af din restgæld.

Det er afgørende dit rådighedsbeløb altid er større end ydelsen. På den måde undgår du at ende i gæld og minus på din konto under tilbagebetalingsperioden. For at undgå at komme i gæld, skal du altså lægge et budget.

Når du tager lånet er det en god idé, at vælge en passende periode som giver en passende ydelse til din privatøkonomi. Du har nemlig selv mulighed for at vælge beløb og løbetid i ansøgningen online.

En stor del af valget ligger derfor hos dig selv og allerede her, bør du tænke nærmere over hvilke løbetid der vil fungere for dig.

Sammenhængen mellem lånebeløb og løbetid

Vær opmærksom på sammenhængen mellem dit valg af lånebeløb, løbetid og dine godkendelseschancer. Desto flere penge du søger om, desto større krav til din økonomi og månedlige indtægt. Har du lyst til at se dine lånemuligheder? Brug vores liste med lånebeløb og vælg det, der matcher dine behov.

På samme måde, vil en kort løbetid give en høj månedlig ydelse, der kan presse dit månedlige budget unødigt. Vælg derfor en løbetid og deraf ydelse, du er komfortabel med at betale måned efter måned. Det er vigtigt for, at tilbagebetalingen forløber planmæssigt.

På www.danlaan.dk kan du altid sammenligne udbydere, se hvad de kan tilbyde og ansøge helt gratis. Det giver dig en god start, når du skal finde den bedste løsning for dig. Du modtager uforpligtende tilbud retur, hvorefter du kan vurdere, hvem du vil vælge.