Dansk vs. Amerikansk økonomi

I mikroøkonomisk forstand er Danmark kendetegnet ved at være en lille åben økonomi. En økonomi der er under stor påvirkning fra store lande som USA og ikke mindst vores naboer i Tyskland og Sverige.

I denne artikel vil Danlaan.dk stille skarpt på den danske økonomi og skele til den amerikanske, der har oplevet dårlige jobtal i august 2014. Mens Danmark selv har oplevet en skuffende vækst.

Læs mere for at få et indblik i økonomiernes nuværende forfatning. 

 

Danmark: Væksten går tilbage

Præcis som mange troede at den danske økonomi var på vej fremad, viser nye tal fra Danmarks Statistik at væksten faldt med 0,3 % i 2. kvartal af 2014.

Faldet på 0,3 % er meget skuffende, med tanke på at forventningen var det modsatte – en stigning på 0,3 %.

Det er et klart tegn på at det stadig går langsomt fremad og at forbruget ikke helt kan følge med optimismen og de positive takter.

Det er ligeledes hvad cheføkonom Frederik Pedersen påpeger. At både private og virksomheder har nok penge på lommen, men bare er forsigtige med at bruge dem.

Man kan kun være enig i at det er fornuftigt, specielt med tanke på hvad der skete sidst forbruget stak af. Vi løb ind i en Finanskrise og den har haft store konsekvenser for de fleste.

Så det sløve forbrug er et klart signal om at vi ikke helt har glemt krisen, men har den i baghovedet i alt hvad vi foretager os. Selvom det kan ende i en ond spiral, da forbruget SKAL højere op, er det trods alt noget positivt i det negative.

På den positive side er det, at beskæftigelsen viser en tydelig fremgang i 2. kvartal af 2014. For det vil i sidste ende styrke forbruget og den danske økonomi som helhed.

 

USA: Stærkere end ventet, men negative jobtal

Mens vi kæmper med væksten i Danmark, er der anderledes gode tal og positive strømninger i det amerikanske. For nok skuffede jobtallene i august 2014, men aktiemarkedet er positivt og den amerikanske økonomi er stærkere end ventet.

Det er specielt udsigterne til et bedre boligmarked, der gør at flere økonomer og eksperter ser lyst på fremtiden. Chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen forventer således en vækst på 3-4 %.

Det er helt andre tal end hvad vi kan præstere i Danmark. Det skal man nu ikke taget for tungt, for det er et velkendt faktum, at vi ofte reagere med en vis forsinkelse i Skandinavien.

Det samme var scenariet da Finanskrisen vendte og igen begyndte at gå fremad. Da det skete i USA, gik der flere måneder før det samme sket i Danmark.

Er det så tegn på at Danmark går en lysere fremtid  i møde? 

Det kan meget vel være, at den danske økonomi får et rigtig godt sidste halvår i 2014. Som vi nævnte er pengene der, vi er bare “bange” for at bruge dem.

 

Det skal heller ikke glemmes at de amerikanske jobtal skuffede fælt i august. Der blev skabt 142.000 nye jobs, men forventningen lå ca. 100.000 højere. Så under overfladen er der stadig meget at gøre, før den amerikanske økonomi er op i det gear som vi så før Finanskrisen.