Det rigtige lånebeløb er ikke nødvendigvis så nemt at fastlægge, da der er mange faktorer i ligningen. Hvor mange penge kan du undvære på kontoen? Hvad koster det du skal købe? Kan du spare penge, så det kan give ekstra luft i økonomien?

Mulighederne er mange og svarene kan være ret forskellige. Vi gør dig klogere på hvordan du kan beregne dit lånebeløb, hvis du vil ansøge online.

Beregningen trin for trin

Vi gennemgår her beregningen trin for trin, fra du skal finde prisen på et produkt og til du ved, hvor meget du så skal låne, for at gøre drømmen til virkelighed:

1. Sammenlign og find bedste pris

Du bør altid starte med at sammenligne udbydere og deres priser med hinanden, så du finder den billigste forhandler. Der kan være mange penge at spare, i de fleste tilfælde og hvis du skal låne til formålet bør du være ekstra prisbevidst.

Det er naturligvis primært muligt ved køb af fysiske produkter. Hvis du har en opgave, vil der dog altid kunne indhentes flere tilbud (priser) på denne.

2. Hvad kan undværes?

Nu skal du finde frem til hvad du kan undvære på kontoen. Det er en af de sværeste manøvre, da det kræver indblik i dine fremtidige indtægter og udgifter. Du skal kort sagt have et godt økonomisk overblik, førend det er muligt.

Har du ikke det og kan/gider du ikke få det, vil det være farligt at tage for meget fra kontoen. Du risikerer nemlig at komme i økonomisk bekneb, når der skal betales husleje, bilregninger eller lignende. Det kan dog kun anbefales, at få skabt dig et overblik over budget, rådighedsbeløb mv.

3. Søg det du mangler – vælg passende løbetid

Det sidste trin er at du skal søge det lånebeløb du mangler. Til dette, er det dog afgørende at du har stort fokus på den valgte løbetid. Du skal nemlig gerne ende med en månedlig ydelse, som din økonomi kan bære.

Vælg derfor en løbetid der hverken er for kort eller for lang. Man kan på mange måder argumentere for, at løbetiden er mindst lige så afgørende at få fastlagt korrekt. Så vær omhyggelig, når det sker.

55.000 vs. 65.000

Vi slutter af med en konkret beregning, der gerne skal illustrere hvorfor det bestemt ikke er ligegyldigt hvilken løbetid eller lånebeløb du vælger. Vi har brugt online beregnere til at udregne de samlede omkostninger, ved helt samme rente, løbetid og stiftelsesomkostninger. Den eneste variabel er beløbet på henholdsvis 55.000 og 65.000 kroner.

Forudsætninger:

  • Rente på 9 %
  • Løbetid på 5 år (60 måneder)
  • Stiftelsesomkostninger på 450 kr.

Beregninger:

  • Lån på 55.000 – samlede omkostninger på 13.843 kr.
  • Lån på 65.000 – samlede omkostninger på 16.278 kr.
  • Difference: 2.435 kr.

Du kommer med andre ord til at betale ca. 2.435 kroner ekstra i omkostninger, blot fordi du vælger at låne 10.000 kr. ekstra. Alle de andre forudsætninger er de samme.

Til dette skal knyttes, at du sikkert også vil få en dårligere rente, da udbyderen løber en større risiko. Dette bl.a. fordi den højere ydelse, belaster din økonomi i højere grad. Så den reelle forskel kan meget vel vise sig at være endnu større!

Det gør en mærkbar forskel, om du fx. søger lån på 55.000 eller 65.000 kr., så husk at begrænse dig, selvom det er fristende at give sig selv lidt ekstra lommepenge til sjov og forbrug.