Det er afgørende at du får beregnet dit lånebeløb korrekt, Mange danskere ved ikke hvordan de skal gribe det an og det kan give en række problemstillinger.

For hvordan får du valgt det korrekte lånebeløb og løbetid, hvis du ikke kender dig rådighedsbeløb? Hvordan finder du ud af, hvad du mangler på kontoen, hvis du ikke har overblik over de kommende regninger. Få gode råd lige her.

Start med at beregne rådighedsbeløbet

Det er de færreste danskere der er klar over, præcis hvor afgørende det er at kende rådighedsbeløbet.  Det er ikke kun afgørende for dine lånemuligheder, men for at du har kendskab og kontrol over din egen økonomi. Det har du kort sagt ikke, hvis du ikke ved om du har 1.000 eller 3.000 til frit forbrug pr. måned.

Start altid med at beregne rådighedsbeløbet, inden du søger lån online. Det er præcis det samme du gør i banken, når du giver dem et budget, inden du skal bevilges til et boliglån eller lignende. Der findes mange gode beregnere på nettet, du med fordel kan bruge.

Det behøver ikke tage mere end 5 minutter at beregne rådighedsbeløbet.

Prøv Jyske Banks beregner, der hjælper dig med at huske alle udgiftsposter. Når alt er indtastet står du tilbage med et specifikt rådighedsbeløb, du dog ikke behøver at sende til banken. Vi er vilde med denne beregner, fordi du løbende kan se hvordan rådighedsbeløbet bliver mindre og mindre, som du tilføjer udgifter til abonnementer, magasiner/aviser og lignende.

Beregn dit lånebeløb korrektDet kan sætte tankerne i gang om, hvor vidt du har unødvendige udgifter, der kan skæres væk.

Find pris og tjek konto

Det næste skridt er at finde prisen på det du vil købe.  Du skal naturligvis vide om prisen er 8.000 eller 10.000 kroner. Det er normalt at prisniveauet svinger, alt efter hvilken forhandler/butik du køber hos.

Du kan med fordel sammenligne priser via udbydere som Pricerunner, for at være sikker på du handler det billigste sted. Kan der spares nogle penge her, kan det beløb jo trækkes direkte fra dit lånebehov.

Når du kender prisen, skal du tjekke din konto for at se, hvor meget du kan undvære. Husk ikke at tømme kontoen, da der skal være penge til husleje, mad og fremtidige udgifter. Så prøv at lave en grov vurdering af, hvad du bør kunne undvære.

Regnestykket er nu nemt. Du ved hvad du har og derved hvad du mangler på kontoen. Du er nu klar til at gå i gang med låneansøgningen.

Selve låneansøgningen

Du bør nu vide præcist hvilket lånebeløb du skal vælge, men det er kun 1 af 2 elementer du skal vælge under ansøgningen. Det andet element er løbetid og her kommer rådighedsbeløbet i spil igen. Du skal nemlig være sikker på at du kan betale den månedlige ydelse uden problemer.

Du vil opleve, at jo længere løbetid du vælger, desto lavere ydelse får du. Det gælder om at finde det gyldne niveau. Niveauet hvor du vælger en månedlig ydelse du kan betale, uden at presse din økonomi for hårdt.

Uanset om du eksempelvis vælger et forbrugslån på 9.000 eller forbrugslån på 12.000 kr. online, så har den valgte løbetid en indflydelse på dine samlede omkostninger.

Jo længere tid du har pengene, desto dyrere bliver det for dig.

Du bør derfor aldrig vælge en låneperiode, der er længere end nødvendigt. Det vil kun blive dyrere for dig samlet set.

Vi håber du er blevet klogere på hvordan du beregnet dit lånebeløb korrekt og får valgt det rigtige beløb og periode. Det er ikke sværere end som så. Mange af artiklens punkter er hurtigere at komme igennem, så tro ikke det er en langvarig proces.