Når man tager et lån, er det vigtigt at have tænkt over, hvad man skal bruge pengen til og hvordan de bliver betalt tilbage. Rigtig mange danskere tager lån, og samtidig er der rigtig mange, der står i gæld.

Det, der fører rigtig mange i gæld, er at der ikke bliver lavet en klar plan for afbetalinsgperioden. Når man låner penge, er det vigtigt at klarlægge, hvordan man vil afvikle det.

Vi ser nærmere på hvordan du bør afvikle dit lån og hvad du ellers har af gæld.

Lånet

Uanset om det er et lån til bil, bolig eller forbrug, er det vigtigt at gøre sig nøje overvejelser over, hvad pengene skal gå til.

Planlæg hele låneperioden og spar fx. ferien væk

Ved at planlægge hele låneperioden, bliver det overskueligt, hvordan de lånte penge skal betales tilbage. For at undgå muligheden for ikke at kunne betale tilbage inden for den aftalte periode og dermed pludselig skulle betale en række gebyrer, bør man spare så vidt muligt i låneperioden. Der er en grund til, at pengene er blevet lånt, og de bør blive brugt på det de er tiltænkt, ikke på andre ekstravagancer. Derfor kan det være en rigtig god idé at spare eksempelvis ferien væk i afviklingsperioden.

Afvikling af lånYdelsen må ikke overstige rådighedsbeløbet

En anden ting, der er vigtig at skrive bag øret, når man låner penge, er at rådighedsbeløbet altid skal være større en ydelsen. Det betyder, at de penge du eksempelvis skal betale af på din bolig hver måned, eller det månedlige afdrag på lånet, ikke må overstige de penge du har til rådighed.

Gælden

Der kan være mange former for gæld og mange grunde til, at man har en gæld, men de har alle det til fælles, at de kan være svære at betale tilbage.

Kontakt til kreditorerne

Først og fremmest er det en god idé at kontakte kreditorerne. Det hjælper begge parter, hvis der er en åben dialog omkring tilbagebetalingen. Går der lang tid før kreditorerne får tilbagebetalt det, de mangler, kan de registrere en i RKI – et register over dårlige betalere i Danmark.

Er man først registreret i RKI, er det meget, meget svært blandt andet at tage lån senere hen. Det er ikke i nogen interesse. Derfor er det en god idé at indgå i en dialog og på den måde finde ud af, hvordan gælden bedst tilbagebetales.

Plan for tilbagebetaling

Det kan være svært at overskue, hvordan en gæld skal betales tilbage. Derfor er det en rigtig god idé at lave en plan. Planen behøver ikke være kortsigtet, men den bør have alle overvejelser og uforudsete udgifter med, på den måde bliver det lettest at følge planen og dermed på afviklet gælden bedst muligt.

Vælger du at få lavet en god plan som kreditorerne kan godkende, kan du være heldig at få nedslag i det skyldte problem. Dette primært hvis du har en stor og tæt på uoverskuelig gæld.

Kreditorerne vil jo til enhver tid hellere have en god del af gælden, frem for ingenting.