Der bliver skrevet meget om danskernes økonomiske forståelse, specielt unge har en begrænset viden på området ifølge undersøgelser. Det er derfor positive at læse om tiltag som fx. Pengeugen, der skal hjælpe helt unge danskere, med at få en bedre forståelse for penge og privatøkonomi. Et tiltag med Finansrådet, Finansforbundet m.fl. i ryggen.

Danlaan.dk ønsker at bidrage til denne forståelse, ved at se nærmere på ÅOP nøgletallet i denne artikel. Hvis du har modtaget et lånetilbud før, har du sikkert set en ÅOP procentsats på dette. Men hvad betyder det egentlig? Få svaret her.

ÅOP = Årlige Omkostninger i Procent

ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. Det er blevet er lovkrav at oplyse om det for alle långivere, uanset om du efterspørger et forbrugslån online eller et boliglån i banken.

Det er nemlig med til at skabe klarhed over lånets samlede omkostninger, så du nemmere kan sammenligne og vurdere hvem der er billigst som forbruger. Noget der ellers kan være tæt på umuligt, eller som minimum kræve et stort økonomisk kendskab til begreberne.

Det kan man ikke forvente af almene danskere, hvorfor ÅOP er blevet lovpligtigt at oplyse om – tydeligt! I det kommende afsnit vil vi se nærmere på hvorfor du bør huske og fokusere mest på dette nøgletal. Det er nemlig langt vigtigere end renten.

ÅOP er nøglen til den korrekte sammenligning

Hvis du har prøvet at sammenligne lånetilbud med hinanden, har du sikkert været i tvivl om hvad du egentlig bør vurdere ud fra. Mange danskere vælger derfor at fokusere på renten, da det en den bekendte procentsats. Problemet er bare følgende:

Renten medregner IKKE engangsomkostninger som fx. opstartsgebyret. Faktisk medregner renten ingen af de ekstra omkostninger, du typisk vil opleve som kunde. Det gør ÅOP-satsen.

ÅOP er derfor nøglen til en korrekt sammenligning af udbyderne. Ellers kan du risikere at sammenligne pærer og bananer, og at vælge en udbyder på det forkerte grundlag.

Du bør derfor huske på at de årlige omkostninger i procent altid er det vigtigste nøgletal når der skal sammenlignes lån, uanset om du søger et lån til ny båd eller et boliglån i banken. Begrebet er gældende i alle sammenhænge, der indebærer finansiering.

Den primære forskel ved at søge penge online er, at godkendelseskravene typisk er lavere, ingen blander sig i formålet, men omvendt vil ÅOP i mange tilfælde være en smule højere. Alt efter hvem du vælger og hvilken privatøkonomi du har.